Anknytning och sex

Tack snälla för alla som vill följa min blogg!

För några veckor sedan höll jag en föreläsning inom ämnet sexualitet och märkte att det publiken gillade bäst var avsnittet med anknytning.

Anknytningsteorier är något som jag klurat mycket på senaste åren efter min skilsmässa. Jag funderade på varför en del par kunde “skiljas snyggt” medans andra bråkade så mycket och blev varandras värsta fiender.

Kan det vara så att hur din mamma gav dig närhet och ögonkontakt som barn kan ha en påverkan på hur du själv hanterar dina vuxna kärleksrelationer?

 

Den trygga anknytningen genomsyras av värme och kärlek och en grundtillit skapas mellan anknytningspersonen oftast mamma och barnet. Här är självkänslan tillräckligt stor för att man ska kunna knyta an till sin partner, våga bli beroende men även klara av att vara ensam, att ha en balans mellan närhet och självständighet. Sex har man för att uttrycka och känna närhet till sin partner, njuta för egen del och att utforska sig själv.

Otrygg undvikande anknytning

Om barnet ofta blivit avvisad av mamma när det behövde hjälp och närhet så skapas en förväntan av att andra människor ska vara avvisande.

Barnet lär sig klara sig själv. De har genom att föräldrarna varit känslokalla, lärt sig stänga av sina egna känslor men visar utåt ett självförtroende.

Det är jobbigt att vara beroende och personen vill inte att andra ska vara beroende av en själv. Man litar hellre på sig själv än andra människor. Individen är inte lyhörd för partnerns känslor utan går undan. När jag träffar den här personlighetstypen ger jag uppmuntran till ett “tvärtom beteende” två exempel:

Carl talar oavbrutet om sig själv och berättar alltid om sina framgångar i finansbranschen när han dejtar nya partners från Tinder . Här kan jag be Carl att utmana sig själv att berätta om ett starkt känslomässigt minne, hur obehagligt det än känns.

Och att Håkan som alltid varit så konflikträdd och alltid lämnat rummet alltså flytt när hans hustru sedan 20 år tillbaka vill prata säger jag åt honom att stanna kvar och tvingar honom att möta konflikten. 

Den otrygga undvikande har sex för att tillfredsställa sin partner genom att vara duktig älskare och imponera.

Otrygg ambivalent anknytning

Barnet har ibland blivit omhändertagen och ibland avvisad. Barnet växer upp med en separationsångest, oro och tillitsbrist. De blir känslostyrda och kan uppfattas som kreativa.

Dom söker ständigt bekräftelse och har svårt att klara sig utan människor omkring sig och blir snabbt kärvänliga och självutlämnande.

I en relation mår personen bra så länge hon får vara med sin partner men kan direkt efter ett kärleksmöte översköljas av en stark känsla av att vara värdelös och övergiven. Ingenting av det hennes partner nyss sa om hur han/hon tycker om henne spelar någon roll. Hon känner hon kommer bli övergiven. Det enda som tillfälligt kan lugna är att ta kontakt med sin partner igen för att få kärleken bekräftad.

Denna personlighetstyp ser jag mycket på Facebook,  hur de måste bekräfta varandra med hjärtan och “Jag älskar dig” meddelanden. De har sin relation på Facebook!

Om personen är för klängig på sin partner är risken stor att dom tröttar ut sin älskling. Här försöker jag träna upp personen att stå emot sin impuls att ständigt söka kontakt och bekräftelse från sin omgivning. Ett sätt kan vara att aktivera sig vid sidan av relationen, att man har sin egna planhalva, ha egna vänner, sporta mm.

Motivet för att ha sex är att bli bekräftad och bli oersättlig för partnern.

 

Återkommer med den desorienterade personlighetstypen och min egna konklusion nästa gång!

 

Ha en underbar snöyrig onsdag kram Hannah

 

 

3 kommentarer

  1. Verkligen intressant ämne, har undrat många gånger varför en del blir så fruktansvärt osams efter en skilsmässa och andra inte. Gillar din teori, bra skrivet/ Gabbi

  2. Madonna could not afford clothes when she started her journey, but some will say it did not hold her back ..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *