Anknytning och sex 2

Kära följare,

Jag hoppas ni är med mig denna soliga fredag!

Idag ska vi gå igenom den desorienterade personlighetstypen som är den allvarligaste formen av otrygg anknytning. Det handlar om upplevelser i barndomen som ger känslomässiga sår som är så djupa att de inte slutar blöda ens när vi är vuxna. Jag hävdar att man kan utveckla denna personlighet eller drag av den om man är med om en traumatisk skilsmässa.

Denna anknytning leder ofta till att vi får svårigheter med att forma eller upprätthålla varaktiga relationer. En förklaring är att vi associerar närhet med svek, separationer, och smärta. Får personen till en relation avslutar man den snabbt eller så undviker man riktigt nära relationer helt.

Ibland kan frestelsen, längtan bli för stark och man tar chansen att få vara som andra. Resultatet kan på sin höjd bli ett “one night stand” sen behöver personen dra sig tillbaka. Sex ger oss avslappning, beröring och närhet. En del kanske använder sex för att erövra eller känna sig äventyrslysten.

För att klara av att börja bygga långvarig relation krävs det att partnern accepterar att man vill ha distans. Man kanske ska vara särbo eller till och med bo i olika länder och bara träffas då och då.

EXEMPEL PÅ HUR ANKNYTNING SPELAR IN I VÅRA VUXNA RELATIONER

Om två personer med trygg anknytning har en relation med varandra så blir ofta resultatet ett stabilt och långvarigt förhållande med mycket närhet och tillit.

Om en person med otrygg anknytning spelar ingen roll vilken sort går in i ett förhållande med en människa med trygg anknytning så kommer den otrygga bli trygg det blir som det smittar över med lugn och trygghet och kärleken och närheten kan växa.

Om två människor med otrygg ambivalent anknytning blir tillsammans blir ofta förhållandet stormigt med svartsjuka och ständiga uppbrott. Den här typen av relation kan jag se på Facebook ibland.

Om nu två individer med otrygg undvikande anknytning blir ihop kommer relationen domineras av tankar mer än av känslor. Båda har ju svårt för närhet så en passionerad relation blir det ju inte men det kommer säkert tas många förnuftiga beslut och det blir ju väldigt tråkigt i det långa loppet.

Men det är ovanligt att människor med samma typ av otrygg anknytning attraheras av varandra. Vanligare är det att vi dras till olikheter.

Vad tror ni kan hända om Alicia typiskt otrygg ambivalent personlighet blir förälskad och sedan blir tillsammans med Oscar som är utpräglad otrygg undvikande karaktär. Jo att Oscar kommer känna sig upplivad i alla fall till en början och det är mycket passion och närhet men efter ett tag när relationen fördjupas kommer funderingar på om relationen faktiskt är rätt och Oscar kommer dra sig undan.

 

Denna vecka har jag funderat extra mycket på hur egentligen den kvinnliga sexualiteten ses och hur jag själv egentligen ser på den och jag erkänner att det är svårt och jag är tudelad.

Det är underbart att känna attraktion till en annan människa men personligen tycker jag det är svårt bli attraherad. Jag tänder på hjärna.

Kvinnor som tar för sig sexuellt kallas “slampa” av vissa och får kvinnor titta på porrfilm eller väcker det skam eller kanske osäkerhet hos vissa män?

Vissa  kan känna skam över det blotta tanken på att hon njuter av sex och känner sig som sexuella varelser.

När i ordningen ska man ligga när man dejtar? När jag var yngre hade jag lärt mig att om jag var riktigt intresserad så höll jag på mig och min ex man fick vänta en månad på mig och det fungerade ju.

 

 

Ha nu en underbar helg kram Hannah

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *