Kvinnan som dog av mannens otrohet

Hej!

Vet ni vilka ämnen som är givna konflikthärdar?

Det är sex och pengar.

 

Den som tjänar mest får automatiskt ett visst övertag men den som har minst sexlust äger också viss makt.

Nu till historian Alma gifte sig med Sten på 1950-talet någonstans i Sverige.  Alma var oskuld vid tidpunkten för vigseln och så förälskad och tillgiven sin äkta make.

De fick två döttrar inom loppet av 18 månader.  Alma blev hemmafru då det såg fint ut, medans Stens tillvaro ägnades till hans buisness och han klättrade snabbt i rang. Efter flera år tillsammans och när deras döttrar blivit stora konstaterades att Alma led av livmoderhalscancer och då det uppdagades var cancern spridd så Alma avled vid 56 år.

Nu undrar ni varför jag berättar om Alma?

Den vanligaste orsaken till Livmoderhalscancer är att man smittats av ett virus, HPV (Humant Papillomvirus) som sprids genom sex.

Hos de flesta läker infektionen ut av sig själv men för en del kvinnor så blir infektionen bestående och leder till skador på celler i livmoderhalsens slemhinna och leder till cellförändringar.

Cellförändringar är vanligt och tack vare att vi bor i Sverige och har ett screeningprogram för alla kvinnor mellan 23-64 år och att undersökningen är gratis räddar vi många kvinnoliv.

Gisslet för de kvinnliga cancersjukdomar i de nedre regionerna är att vi inte märker symtomen innan det nästan eller är försent.

Kvinna får du mellanblödningar, blödning vid coitus dvs samlag gå till gynekolog eller till barnmorska och gå på alla dina screeningprover.

I mitt arbete träffade jag en gång Annika. Annika kom till mig då jag arbetade på BB Stockholm Family. Hon hade tappat allt sitt hår och hade  livmoderhalscancer och berättade att hon aldrig tidigare brytt sig om de kallelser till cellprovtagning hon fått i sin brevlåda och att hon ångrade sig nu.

Hon berättade för mig att hon aldrig förstått hur viktigt det var och att hon nu ville att jag skulle ta prov på henne vilket jag försökte men hennes slemhinnor var så spröda och torra.

Jag omfamnade Annika och tackade henne för att delat sin historia.

Till Alma och alla andra vill jag förtälja att hade inte Sten varit otrogen hade säkert Alma levt flera år till. Han gifte om sig med en ny kvinna som också dog i livmodershalscancer men kunskapen fanns ej då men idag finns väldigt mycket kunskap och det är bara att ta till sig den som jag gjort.

Sedan 2010 ingår HPV- vaccinering för flickor i det nationella vaccinationsprogrammet, då vi vet att HPV-infektioner kan kopplas till cancer. Folkhälsomyndigheten har bedömt att HPV-vaccin även bör erbjudas till pojkar då HPV-viruset är kopplat till en rad andra cancerformer.

Idag har jag varit jag tillbringat tid med Catarina Bertling. Hon brinner för kvinnor och vår business. Jag träffar henne och blir så uppfylld av positiv energi. Gör som jag häng med de du beundrar!

 

/Hannah Gerner

 

4 kommentarer

  1. Jag är man och undrar om jag och min fru har risk för hpv? Jag har aldrig haft sex med någon annan, inte frun heller.
    Finns ett prov för män också?

    1. hej, det finns vaccination som pojkar nu kan få genom subventionen då det kan göra att män får cancer i svalg, penis och anus av viruset. Det har dröjt då det är så mycket vanligare att kvinnor får genital cancer av HPV.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *