Öppet brev till dig som är emot fri abort

Varje år riskerar så många som 20 miljoner KVINNOR sina liv i illegala aborter det vill säga osäkra aborter och mellan 47000- 78000 kvinnor dör varje år!

Abort görs oavsett om det är tillåtet eller inte. Kvinnorna dör i blodförgiftning och infektioner.

Avbrytande av graviditet har sannolikt förekommit i alla tider och i de flesta kulturer. Kristendomens genombrott innebar början på en lång period  av förbud och förföljelse av kvinnor som hade kunskaper om barnbegränsning och fosterdrivning. Sådana kvinnor brändes på bål i hela Europa ända fram till 1800-talet.

För många år sedan såg jag filmen Vera Drake. Vera var en kvinna som var väldigt omtänksam och verkligen ville hjälpa kvinnor. Hon hjälpte kvinnorna med illegala aborter i efterkrigstidens England. En dag går det illa för en av flickorna och polisen får upp ögonen för Vera och hon hamnar i fängelse…Slutscenen i filmen gör väldigt ont vill inte förtälja utan se filmen!

Har ni koll på vilka länder som förbjuder abort?

El Salvador har totalförbud mot abort. Straffet för abort är 2-8 års fängelse, men  många döms istället för mord vilket straffas med 30-50 års fängelse. Flera länder har totalförbud:

Nicaragua, Chile, Malta, Irland, Polen, Vatikanstaten. Inte ens om hon riskerar att dö får en kvinna göra abort i dessa länder!

Om jag hade bott i El Salvador när jag fick mitt missfall och varit fattig kanske jag hade straffas med långt fängelsestraff. Ja så ser verkligheten ut och det kan vara 10-12 åriga flickor som våldtas som hamnar i fängelse om de gör abort eller får missfall. De kallas ofta för Las 17, de 17 som fänglats för missfall.

Amnesty International kämpar för dessa kvinnor och gjorde så Teodora del Carmen Vasques som suttit i fängelse i 11 år för hon hade fött ett döfött barn friades i år. Hon var dömd till ett 30-årigt fängelsestraff

En organisation som kämpar för att få ner de här dödstalen och för att ge alla kvinnor världen över rätt till en säker abort är WOMEN ON WAVES. en verksamhet som balanserar på gränsen till det legala när de erbjuder kvinnor rådgivning och abort på internationellt vatten utanför stater där abort är förbjudet.

Det som ofta slår mig är att flickor/kvinnor blir dubbel bestraffade .. de blir våldtagna.. de kan hamna i fängelse ..

 

 

Till dig som tyckte det är fel att utföra en abort  lär dig din kvinnohistoria.

Kram Hannah

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *