Borderline

Hej Alla Följare Och God Fortsättning På Er!

 

 Jag hade en härlig julafton med mina döttrar och guddotter och storebror med familj.

Efter många år där åtgången på julmaten är minimal bestämde vi att nästa år kör vi asiatiskt eller skaldjursbuffé istället men jag gillar sill och vill fortsätta äta, det med massa omega-3-fetter och en mängd andra viktiga vitaminer i sill.


I en tid då en del gärna vill sätta in folk i fack så kommer jag nu ägna mitt skrivande till olika personlighetsstörningar.

Jag är utbildad psykoterapeut brukar säga att människor som är psykiskt friska kan uppvisa avvikande beteender i situationer av stark stress.

 

Jag inleder med Borderline personlighetsstörning eller Emotionell Instabilt Personlighetssyndrom

Karakteriseras av :

Osäker Självuppfattning och En Oklar Identitet.

Osäkra Livsmål.

En kronisk känsla av inre tomhet. De har svårt att vara ensamna och kan få panik. De har svårt att läsa en bok eller lyssna på musik för att lindra sin ensamhet. Så snart en spänning känns kastar de i sig mat, alkohol eller tabletter eller ringer runt till sina vänner. Hotet av att bli ensamna är fruktansvärt och går inte att uthärda därför går de till en annan partner omedelbart om det är möjligt. Även sex används för att undvika ensamhet.

Intensiva och instabila relationer till andra människor, en strategi är att ha många ytliga vänner.

Självdestruktivt Beteende Med Suicidhandlingar och Suicid.

 

När Utvecklas Borderline?

Att ha tvingats att separera från sin mamma för tidigt för tidigt. Hos barnet kan uppstå ett kroniskt, psykiskt bristtillstånd. Det blir ett hål i psyket som finns kvar i vuxen ålder.

Svåra barndomsupplevelser. Traumatiska händelser.

Om barnet inte kan spegla sig i mamman då hon är ångestfylld och kaoisk.

Att föräldrarna inte låter barnet utvecklas på egen hand

 

Kan det vara så att Borderline är vanligare nu än tidigare med tanke på våra familjemönster. Borderlinepersoner har ofta inte vuxit upp i familjer med fasta ramar och regler och ett tydligt norm- och värdesystem. Många barn växer upp med en förälder och familjerna är splittrade.

Den som vuxit upp under svåra förhållanden får ofta en psykisk sårbarhet som gör att det kan bli svårt att hantera påfrestningar senare i livet. En person med stor känslomässig sårbarhet reagerar med snabba, intensiva känslor livet blir lite som en berg- och dalbana.

Människor som varit utsatta för extrem stress kan drabbas av PTSD (Posttraumatisk stresssyndrom) och ofta är det just borderlinepersoner som drabbas eftersom de varit utsatta för svåra händelser tidigt i livet.

 

Många Borderline människor väljer yrken som handlar om att gå in i andra människors behov, känslor och tankar. Där kan de leva andras liv men inte sitt eget det kan vara författare, journalister, skådespelare, spåkvinnor och terapeuter.

En del manliga borderline hamnar i fängelse och är underhuggare till ledaren psykopaten som klarar sig från fängelset.

 

Jag har alltid hävat att kropp och själ hör ihop och det som inte kommer ut verbalt kommer ut kroppsligen i form av diaréer, vaginala spottings, eksem och flickor kan skära sig även pojkar fast på andra ställen.

Borderline känner inga kroppsgränser och tror en annan människa kan ta sig in i hennes kropp och tankar.

 

 

Hoppas ni finner min blogg intressant. Jag återkommer nästa gång med Narcissistisk Personlighetsstörning och kommer gå igenom många olika försvarsmekanismer människor använder sig av för att upprätthålla en tillfredsställande självbild och skydda sig ifrån ångest.

Försvaret hos Borderline är Splitting och kan dela in männsikor i goda och onda eller svart/vit, vissa människor idealiseras medans andra svärtas ned.

 

 

Jag är hundvakt till Gismo som är en Chihuahua och världens minsta hundras så jag har fullt upp!

 

Trevlig lördagkväll kram Hannah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *