Du skall inte tala för mycket, inte märkas men finnas där oavsett hur hon beter sig! Tonårstid

Hej Lördag

God fortsättning på er! Jag har haft såna sköna avkopplande dagar och fick en riktigt fin nyårsafton med min storebror och hans familj.

 

Efter gratinerad hummer och svensk oxfile med egengjord rödvinssås åkte vi in till Strandvägen och firade in 2020 med champagne tillsammans med 1000-tals andra människor.


Jag skulle egentligen vara på Mallorca men det blev ändrade planer vilket var tur för min snart 18-åriga dotter som skulle bo ensam hos min ex make blev sjuk så hon bor nu med mig och tror det känns skönt då hon drabbas av influensan.

 

Jag älskar att fixa i min våning, vill ständigt ha nya projekt. Sedan i höstas har jag gjort om mitt bibliotek till ett mer show room med skor och väskor och kläder och rensar bland mina papper från mina utbildningar och fann en Hemtentamen jag skrivit i Utvecklingspsykologi adolecens som i dagens blogg ni får ta del i då jag varit ensam tonårsmamma i flera år nu vill jag i dag skriva om just det.

 

 

 

“Tonåren är en tid av uppbrott och förnyelse. Barndomen är förbi med förhoppningsvis trygghet och en ny okänd framtid väntar. Man kan kalla perioden för “Ingenmansland” då tonåringen inte längre är ett barn och inte heller vuxen.

Stundom längtar man tillbaka till barndomens trygghet och ansvarlöshet. Stundom gör man revolt mot allt och kastar sig in i det okända.

En viktig del är omarbetning av den oidipala krisen är förhållandet till föräldern av samma kön. Att tonåringen så småningom skall känna sig jämbördig med föräldern.  Att kunna se med tolerans på sig själv och sina föräldrar, acceptera likheter och på så sätt uppnå en konfliktfri och berikande identifikation 

Adolecensen sker under en relativt kort period då det sker en våldsam utveckling av individen från barn till ungvuxen.

Med inverkan av könshormoner östrogen för flickor och testosteron för pojkar sker kroppsliga förändringar. Flickor får bröst, mens och behåring och pojkar får behåring och könsorganet tilltar i storlek. Det som sker kroppsligt innebär stora psykiska förändringar och väcker känslor och tankar hos tonåringen.

För många tonåringar är utseendet den viktigaste aspekten av deras självkänsla. Negativ kroppsbild kan kopplas till senare ätstörning.

Onani är en möjlighet att lära känna sina egna orgasm- och sexualfunktioner.

Relationen till sina föräldrar förändras och tonåringen skall frigöra sig från dem och finna nya objekt såsom kompisar, kärlek och finna sin egna identitet. Man söker sig till någon man kan spegla sig i narcissistiska objektsval detta stärker självkänslan.

Tonåren utmärks av snabba humörsvängningar och aggressivitet och tonåringen kan känna sig missförstådd. De ständiga svängningarna beror till stor del av på den fysiska utveckligen med alla hormoner i kroppen, kan bli arg över småsaker speciellt om deras personliga integritet hotas.

 

Jag som förälder skall inte märkas, inte tala för mycket men viktigt att finnas där i bakgrunden. Det är viktigt att veta att tonåringen vill vi ska finnas där oavsett hur hon beter sig. Ge henne frihet under ansvar och tänk på hur mycket de växer genom att få ökat förtroende och att vi visar att vi litar på dem och välj dina strider.

Som förälder får man försöka fånga tillfället när tonåringen själv visar öppenhet.

Under tonåren provar man sig fram tillsammans med sina kamrater och försöker hitta sin plats och tillhörighet, för att ta reda på vem man egentligen är.

Det är viktigt att tonåringen känner att föräldrarna accepterar dem och älskar dem för den man är.

Påverkan från omgivningen kan vara stor. man vill vara accepterad och omtyckt av sina vänner.

Självkänslan utvecklas och mognar under hela uppväxtstiden. Under tonåren påverkas den av att man börjar tänka kring sig själv på ett annat sätt. Det abstrakta tänkandet utvecklas allt mer vilket innebär att man får förmågan att kunna sätta sig in sig själv i ett sammanhang. Självkänslan kan vara skör under tonåren på grund av de kroppsliga förändringarna som gör att man inte känner igen sig själv. Man behöver bygga uoo en ny självkänsla och hitta en ny identitet. Tonåringen kan få en identitetsförvirring. Ju mer de vuxna respekterar den unge som en självständig person med rätt att och ha sina egna meningar, desto lättare löses förvirringen upp.

 

Spänningen mellan föräldrarna och tonåringen orsakas också av motsättningar mellan generationerna. Hos varje ny genertion människor finns en ny mentalitet, nya normer och en ny och annorlunda livssyn.

 

Tonårstiden är första förälskelsens tid. Den första förälskelsen är oftast en kärlek på avstånd. Det kan bero på att tonåringen söker fortfarande sin identitet och inte är mogen att ge sig hän åt en och samma person både med kropp och själ”

I går träffade jag min vän champagne experten  David och vi provade fram en ny hus Champagne

 

Ha en riktigt skön kväll nu. Själv väntar jag på min dotter L som landar snart på Arlanda.

 

Kram Hannah

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *